Franchise overnemen

Gratis oriënterend gesprek om de mogelijkheden te bespreken?

Michiel Dullaert

Michiel is een zeer ervaren adviseur op het gebied van aan- en verkopen van ondernemingen. In de afgelopen 10 jaar heeft hij succesvol tientallen bedrijven in met name de ICT sector helpen overdragen. Daarnaast is hij register valuator en dus een specialist in waarderingsvraagstukken.

Michael Dullaert | Aan- en verkoop van bedrijven

Franchise overnemen

Een franchise overnemen is een mooie stap. Of je nu startende ondernemer bent of juist al meerdere ondernemingen hebt als franchiser, de overname van een franchise verdient een goede begeleiding. Daarom leggen we je graag uit hoe het werkt en waarom onze professionals zorgen dat je succesvol een bestaande franchise kunt kopen.

    franchise overnemen

    Hoe kun je een franchise overnemen?

    Whitepaper franchise overnemen!

    Alles wat je moet weten

    Wie zijn wij

    Contact

    Privé workshop van 3 uur voor €550,-

    Lees meer over ons nieuwe aanbod!

    Overnamefinanciering berekenen?

    Wil je uitrekenen hoeveel financiering je nodig hebt om een bedrijf over te nemen? Wij hebben een indicatieve overnamefinancieringstool ontwikkeld. Volg de stappen van onze tool en je krijgt direct te zien hoeveel overnamefinanciering je nodig hebt.

    Meer weten over de uitkomst? Onze specialisten helpen je graag verder.
    Bel ons op 088-2428365.

    Hoe kun je een franchise overnemen?

    De overname van een franchise werkt verschillend: of je bestaand franchiser bent en bijvoorbeeld een extra supermarkt wilt openen of wanneer je startende ondernemer bent. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de vraag naar financiering.

    Daarom bespreken we hieronder hoe je een bedrijf kopen kunt als starter of als bestaande franchiser.

    Bedrijf kopen - jump corporate finance
    Vraag onze white paper aan!

    Kom alles te weten te komen over wat belangrijk is bij een franchise overnemen.

    Franchise kopen

    Hoe kun je een bestaande franchise kopen?

    Een bestaande franchise overnemen kan als starter, maar natuurlijk ook als je al een franchisezaak of franchise winkel hebt. Het grote verschil in deze twee soorten overname zit hem voornamelijk in de financiering. Deze is voor de starter ingewikkelder dan wanneer je al een franchisenemer bent.

    Als bestaande franchisenemer moet goed worden onderzocht wat de haalbaarheid is van deze schaalvergroting. Hierbij moet ook een analyse worden gemaakt zodat je zeker weet dat de uitbreiding geen gevaar vormt voor je huidige bedrijf. De financiering is namelijk vaak eenvoudiger te realiseren dan bij starters die een franchise willen kopen.

    Als je gaat starten, dan begint dit eigenlijk altijd met een businessplan. Om te beoordelen of het overnemen van de franchise haalbaar is, moet je een financieel plan opstellen. Een financieel plan bestaat over het algemeen uit een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting. Daarnaast moet je ondernemerschap in je hebben en meestal ook een eigen inbreng meenemen in de overname. De franchisegever en de financiers beoordelen jou op je kwaliteiten, je ondernemerschap en je commitment.

    Hoe kun je een McDonalds franchise overnemen?

    Een McDonalds franchise overnemen is altijd een goede keuze. Het vraagt om een forse investering, maar het geeft dan ook vrijwel zeker een hoog rendement. Hoewel de concurrentie heviger wordt speelt McDonald’s daar goed op in zodat de 250 restaurants nog elke week door ongeveer drie miljoen klanten worden bezocht. McDonald’s geeft aan dat zij op zoek is naar geschikte locaties voor nieuwe restaurants. Ook wil McDonald’s bestaande locaties met horecabestemming ombouwen tot restaurant of nieuwe locaties ontwikkelen als deze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

    Franchise overnemen
    Pieter Westland

    Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

    Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

    Wie gingen jou voor

    Privé workshop van 3 uur voor €650,-

    Soms wil je eerst met een expert de diepte in, bijvoorbeeld om een idee van de waarde van je onderneming te krijgen, om een complexe onderhandeling voor te bereiden of om een zakelijk voorstel inzake koop of verkoop van aandelen uit te werken. 

    Pieter Westland

    Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

    Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

    Wat je nog meer moet weten

    Welke begrotingen zijn er?

    Investeringsbegroting

    In de investeringsbegroting stel je samen wat er nodig is om een goede start te maken met jouw onderneming. Eigenlijk zet je in een overzicht wat je minimaal nodig hebt om te kunnen starten. Hierbij moet je denken aan vaste activa (inventaris, machines) en vlottende activa & passiva (voorraad, werkkapitaal).

    Financieringsbegroting

    In de financieringsovereenkomst stel je vast hoe de onderneming wordt gefinancierd en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn. Dit zijn de gemaakte afspraken tussen jou en de financier. Dat kan gaan over lease, over rekening courant krediet of over langlopende leningen met een aflossingsverplichting. Vaak biedt de franchisegever aan om de financiering voor jouw franchisebedrijf door een bank te laten verzorgen waar zij afspraken over gemaakt hebben. Dit is een “financieringsarrangement” waar je zelf dus niet meer over hoeft te onderhandelen omdat de franchisegever en de bank alles al hebben vastgelegd.

    Exploitatiebegroting

    De exploitatiebegroting bevat een jaarlijks plan waarin omzet, marges, kosten en resultaat voor de komende 3 jaar worden ingeschat. Er wordt gekeken hoeveel winst wordt verwacht in die periode en hoeveel investeringen uit het investeringsbudget daarvoor beschikbaak zijn. Exploitatiebegrotingen zijn cruciaal voor jou als ondernemer maar ook voor de franchisegever en de financiers.

    Liquiditeitsbegroting

    In een liquiditeitsbegroting verwerk je de verwachte financiële veranderingen per week of per maand op de bankrekening. Denk aan extra uitgaven zoals het vakantiegeld in mei of een periode van minder omzet zoals in de vakantietijd. Personeel moet dan gewoon doorbetaald worden. In de liquiditeitsbegroting kun je dus vaststellen of je niet in de problemen komt met inkomen en uitgaven.

    Na dit plan zien de financiers dat je serieus bent en goed bent voorbereid. In een financieringsbegroting staat hoe de benodigde investeringen worden gefinancierd. Dit kan met eigen vermogen of vreemd vermogen. Als je een deel zelf financiert, heet dat Eigen Vermogen. Dit is geld wat je zelf beschikbaar hebt gesteld, denk aan spaargeld of vermogen uit schenking of erfenis. Vreemd vermogen is geld dat financiers je hebben geleend.

    Wat gebeurt er met personeel bij overnemen van franchises?

    Als je een franchise overneemt, dan komt dit eigenlijk neer op een bedrijf kopen. Als je een bedrijf overneemt, dan moet je ook het personeel overnemen. In principe zou er voor het personeel bij een overname niks moeten veranderen.

    Ontslag

    Het is dan ook verboden om personeel te ontslaan of om contracten te wijzigen. Opvallend is het feit dat het personeel recht houdt op hun eerdere arbeidsvoorwaarden. Dit kan betekenen dat er verschillende arbeidsvoorwaarden ontstaan tussen het huidige en het nieuwe personeel.

    Pensioen

    Het personeel dat wordt overgenomen moet gaan vallen onder de huidige pensioenregeling die je hebt voor je personeel. Als je op dit moment geen pensioenregeling hebt geregeld voor je personeel, dan behoudt het overgenomen personeel de pensioenrechten die ze hadden bij de vorige franchisenemer.

    Hoe kun je een franchise winkel overnemen?

    Overnemen van een franchise winkel is nagenoeg hetzelfde als de overname van een andere soort franchisezaak zoals een restaurant. Het is ook hierbij de vraag of je starter bent of een bestaande franchiser. Ook hier geldt dat moet worden gekeken op welke manier de overname gefinancierd kan worden en wat de risico’s zijn.

    Ons Team

    Alexander Thomassen

    Alexander Thomassen

    In- en uitkoop aandeelhouders

    Ben Kaal

    Waardebepaling & medewerkersparticipatie

    Maarten Koolen

    Maarten Koolen

    Juridisch expert

    Juan Weijers

    Juan Weijers

    Assistent

    Peter Paauw

    Peter Paauw

    Assistent

    Onze diensten

    Waar wij jou bij kunnen helpen

    Bedrijf succesvol verkopen

    Bedrijf verkopen

    Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

    Bedrijf kopen - jump corporate finance

    Bedrijf kopen

    Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen je graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

    Presentatie geven om Investeerders te zoeken

    Investeerders zoeken

    Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen je helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

    Management buy in

    Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen je helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst.

    Jump Corporate Finance

    Bel ons vandaag nog