Financiering

Financiering nodig? Waarschijnlijk heeft u gelezen op internet dat dit een knelpunt kan zijn. Financiering is door het grote aanbod echter zeer goed te realiseren. Juist als u een gedegen analyse en waardebepaling door een specialist heeft laten uitvoeren zijn financieringen goed te realiseren.

Welke financieringsmogelijkheden voor een buy out zijn er?

Grof gezegd zijn er vier veel gebruikte financieringsmogelijkheden voor. Daarnaast is crowdfunding meer en meer in opkomst. In dit overzicht bespreken we alle mogelijkheden om te kunnen financieren, waarbij we ook de voordelen en nadelen benoemen. Op die manier wordt snel duidelijk hoe de financieringsstructuur er uit ziet. De meest voorkomende – inclusief crowdfunding – financieringsmogelijkheden zijn:

  • eigen vermogen
  • private equity (of participatiemaatschappij)
  • bank
  • verkoper
  • crowdfunding
Financiering via eigen vermogen

Financiering via eigen vermogen is de eerste stap om het geld voor de benodigde koopsom te realiseren. Vaak wordt de vraag gesteld hoeveel een team zelf moet inleggen? Het antwoord op de vraag hoeveel eigen vermogen nodig is voor een MBO is lastig te geven, maar komt vaak neer op 1 tot 2 procent van de koopsom.

Ook is een jaarsalaris een goede graadmeter, waarbij de financiering via het eigen vermogen neerkomt op 100.000 tot 200.000 euro. Afhankelijk van de grootte van het MBO team betekent dit een totaal ingelegd eigen vermogen van 500.000 tot 1.000.000 euro.

Dergelijke grote bedragen worden veelal gerealiseerd door een tweede hypotheek te nemen op de koopwoning.

Financiering via private equity
Naast de bank is private equity de grootste verschaffer van leningen. Sterker nog, veelal is private equity de basis van de financiering en wordt hiermee een optimale bankfinanciering georganiseerd. Overigens wordt private equity inbreng gezien als eigen vermogen.

Zodra de financiering moet worden geregeld, zullen meerdere participatiemaatschappijen worden benaderd om met een voorstel te komen. De participatiemaatschappij zal een gedeelte van de buy out financieren in ruil voor aandelen in het bedrijf. Over het algemeen nemen participatiemaatschappijen een meerderheidsbelang in het bedrijf.

Financiering
Financiering via de bank

Bancaire financiering – ofwel een lening bij de bank – is samen met inbreng van de hierboven besproken participatiemaatschappij de grootste bron. Groot voordeel van deze manier van financieren ten opzichte van private equity is, dat u eigenaar blijft van uw bedrijf en hiervoor geen aandelen hoeft te verkopen. Dit grote voordeel brengt vanzelfsprekend ook het grote nadeel met zich mee, rente.

Het is ontzettend belangrijk om een goede balans te houden tussen de rentelast en de te verwachten inkomsten.

Om de kans op financiering via de bank te vergroten is het belangrijk dat u een business plan heeft, zodat u uw financieringsaanvraag kunt onderbouwen. Voordeel is, dat u in een lopend bedrijf stapt en daarom kunt u deze financiering goed onderbouwen met cijfers. De omzet en winst, maar ook de verwachte groei geven goed weer welke investering nodig is en of u deze lening kunt dragen.

Financiering via verkoper
Financiering via de verkoper is een belangrijke troef voor het verkrijgen van een lening bij banken. Een bank ziet financiering via de verkoper namelijk als blijk van vertrouwen. We hebben het hier over de achtergestelde lening. Eigenlijk is dit durfkapitaal waardoor de verkoper automatisch private equity investeerder wordt.

Dit zorgt er voor dat de verkoper er verstandig aan doet om een onderzoek in te stellen naar de koper. Op die manier kan de verkoper de kredietwaardigheid onderzoeken en daarmee bepalen of de kopende partij in staat is om de lening terug te betalen.

Kan financiering management buy out via crowdfunding?
Financiering via crowdfunding wordt ook wel gezien als financiering via social media. Immers, een project opzetten op een crowdfunding platform in Nederland of het buitenland is niet voldoende. Om een succesvolle campagne te draaien moet social media worden ingezet. Op die manier kan men grote groepen mensen bereiken om crowdfunding financiering van een bedrijfsovername te realiseren.

Het financieren van een bedrijf of overname via internet is de laatste jaren enorm toegenomen. En dan niet alleen voor gadgets, juist ook voor een bedrijfsovername kan crowdfunding interessant zijn.

Vanaf 2009 nam crowdfunding een enorme vlucht, maar in 2015 en begin 2016 maakte het een dip door. Niet qua aantal (succesvolle) projecten, maar qua vertrouwen. Vele succesvol ogende projecten kregen niet het verwachte resultaat en in enkele gevallen leek een crowdfunding project enkel opgezet om grote geldbedragen te innen en vervolgens het bedrijf op te doeken. Gelukkig is inmiddels duidelijk dat de kans op fraude bij crowdfunding net zo klein is als fraude bij een webshop.

Nu bekend is dat het risico laag is, wordt het weer een aantrekkelijke manier om financiering voor bedrijven te krijgen. Wel moet goed naar de voorwaarden worden gekeken, want de rente is vaak niet mals. Al snel wordt rente berekend van 8 procent per jaar waarbij de lener persoonlijk tekent voor de lening. Dit houdt in dat men persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor de volledige lening. Deze hoofdelijke aansprakelijkheid bij crowdfunding kan worden uitgesloten door equity crowdfunding. Bij equity crowdfunding wordt geen persoonlijke lening aangegaan, maar worden aandelen uitgegeven in ruil voor financiering.

Dit is dus een mooie combinatie van crowdfunding en private equity waarbij het risico voor de ondernemer lager is. Het risico lijkt hiermee eerlijker verdeeld tussen investeerder en ondernemer.

Financieringsstructuur

De juiste financieringsstructuur draagt bij aan het succes van bedrijven en overnames. Daarom is een onderzoek naar financieringsstructuren bij een overname erg belangrijk. De juiste combinatie van financieringsmogelijkheden zorgt ervoor dat de vermogenskostenvoet zo laag mogelijk wordt gehouden.
De vermogenskostenvoet is het kostenplaatje van de financiering van het bedrijf door eigen vermogen en vreemd vermogen. De kosten voor financiering mogen niet te hoog oplopen, want dat zou de marktwaarde en winstgevendheid van het bedrijf onder druk zetten.

Overnamefinanciering berekenen!

Wilt u uitrekenen hoeveel financiering u nodig heeft om een bedrijf over te nemen? Wij hebben een indicatieve overnamefinancieringstool ontwikkeld. Volg de stappen van onze tool en u krijgt direct te zien hoeveel overnamefinanciering je nodig hebt.

Meer weten over de uitkomst? Onze specialisten helpen u graag verder.
Bel ons op 088-2428365.

Pieter Westland

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

Waar wij u bij kunnen helpen!

Bedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heeft u hulp nodig bij het verkopen van uw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

Meer over bedrijf verkopen

Bedrijf kopen

Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen u graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

Meer over bedrijf kopen

Investeerders zoeken

Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen u helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

Meer over investeerders zoeken

Management buy in

Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen u helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst. 

Meer over Management Buy-in

VRAAG ONS WAT JE MAAR WILT
088-2428365
info@managementbuyout.nl
Savannahweg 17, 3542 AW, Utrecht