Investeerders zoeken

Gratis orienterend gesprek om de mogelijkheden te bespreken?

Pieter Westland

Ben is onze specialist op gebied van waardebepaling en van medewerkersparticipaties. Met bijna 25 jaar ervaring is hij dé specialist in waardebepaling van bedrijven en in het opzetten of aanpassen van participatieregelingen. Ben heeft van huis uit veel kennis van de industriële toeleveranciers van de agrarische sector. 

Ben Kaal | Waardebepaling & medewerkersparticipatie

Investeerders zoeken

Investeerders zoeken is een belangrijk onderdeel van het starten van een bedrijf, maar zeker ook als je al ondernemer bent en andere bedrijven wilt kopen is zoeken naar investeerders aantrekkelijk. Maar hoe begin je ermee en waar vind je ze? Moet je keihard netwerken of kun je ook veel online zoeken? Om uit te leggen hoe wij ondernemers kunnen helpen als je een investeerder zoekt voor jouw bedrijf bespreken we in dit artikel hoe je investeerders kunt aantrekken en waar dat online kan. Uiteindelijk kun je daardoor goed bepalen of je ons inschakelt om jouw investeerder te vinden.

Presentatie geven om Investeerders te zoeken

Gratis adviesgesprek

Vraag gratis onze whitepaper aan!

Succesvol investeerders zoeken

Alles wat je moet weten

Wie zijn wij

Contact

Privé workshop van 3 uur voor €550,-

Lees meer over ons nieuwe aanbod!

Snel de waarde van jouw bedrijf berekenen?

Wil je jouw bedrijf laten waarderen? Wij hebben een indicatieve waardebepalingstool ontwikkeld. Volg de stappen van onze tool en je krijgt direct de waardebepaling van jouw bedrijf.

Meer weten over de uitkomst? Onze specialisten helpen je graag verder.
Bel ons op 088-2428365.

Succesvol investeerders zoeken

Ben jij op zoek naar een investeerder? Omdat je groeit of omdat je een overname wilt doen? Of een Management Buy Out?

Klik voor meer informatie op de stappen hieronder. 

1. Wat heb je nodig?

Stel dat je een Management Buy Out wil doen. Je bent bedrijfsleider en de verkoper wil het bedrijf aan jou overdragen. Maar dan moet je wel de hele koopsom in 1 x betalen. De bank wil jou wel financieren maar jij moet zelf 40% van de koopsom inleggen. En dat geld dat heb je niet. Dan moet je op zoek naar een investeerder. Stel dan om te beginnen vast hoeveel kapitaal je precies nodig hebt en welk doel de inbreng van de investeerder heeft.

Als je weet van wie je allemaal geld kunt lenen of krijgen (schenking) maak je een overzicht van alle kapitaal en leningen die je voor de Management Buy Out inbrengt en alle betalingen die moeten worden gedaan. Dit wordt ook wel een tabel van “uses & sources” genoemd.

2. Investerings- en financieringsmemorandum

Investeerders en banken willen heel goed weten waar ze aan beginnen. Ze willen veel actuele informatie hebben, vooral over de toekomst van de onderneming. Ze moeten vertrouwen krijgen in jou en in de prestaties van het bedrijf. Schrijf daarom een investerings- en financieringsmemorandum. Daarin staan uitgebreide marktanalyses, financiële analyses en financiële prognoses, waaruit blijkt dat de onderneming voldoende rendement gaat maken.

3. Short List

Doe eerst onderzoek naar investeerders en private equity bedrijven in jouw sector. Wie heeft er geld en wie heeft er ervaring in jouw sector? Wat maakt de verschillende investeerders onderscheidend? Wat is hun reputatie? Wie staat er bovenaan jouw lijstje en waarom? Maak van alle mogelijke kandidaten een short list van 5-7 geschikte investeerders.

4. Wat is de fair value van de aandelen?

Je kunt zelf de waarde van de aandelen bepalen als je cijfers van de onderneming hebt verwerkt in een financieel model. Dit kan op 2 manieren. Via de Discounted cash flow methode of de multiple methode. 

5. Wat zijn mijn financieringsmogelijkheden?

Voordat je gaat praten met investeerders moet je weten wat de maximale leencapaciteit van de onderneming is. Als je weet hoeveel de bank wil financieren dan weet je ook wat je van een investeerder nodig hebt. Hoe hoger het bedrag aan financiering, hoe lager de inbreng van de investeerder.

Veel investeerders willen een deel van hun inbreng aan kapitaal ook doen in de vorm van een lening. Op die manier krijgen ze eerder hun geïnvesteerde geld terug. Ze ontvangen namelijk rente en aflossingen over die leningen. Banken zullen hier echter restricties in aanbrengen. Zij willen dat hun financiering voorrang heeft en dat de lening van de investeerders “achtergesteld” wordt, dat wil zeggen: er mag alleen rente en aflossing worden betaald aan de investeerder als de bank dat goed vindt. En de bank vindt dat pas goed als haar eigen leningen grotendeels zijn afgelost.

6. Onderhandelen

Als je met de investeerders of private equity het gesprek aangaat moet je heel goed voorbereid zijn. Zij willen vooral weten of je in de toekomst met jouw bedrijf voldoende rendement gaat maken. Kunnen zij hun inleg in 5 jaar tijd verdubbelen? Gaat jouw omzet en EBITDA zo hard groeien dat de onderneming in waarde verdubbelt? Er zijn ontzettend veel investeerders die allemaal op zoek zijn naar rendement. Zolang het geld niet is geïnvesteerd kunnen ze geen rendement maken maar als ze het investeren in een slecht bedrijf dan zijn ze hun geld kwijt. Ze zullen dus heel veel willen weten en veel tijd steken in onderzoek.

Jij moet vooral weten wat de waarde van het bedrijf is en hoeveel procent van de aandelen jij bereid bent om te verkopen. Denk er aan dat investeerder in het begin enthousiast kunnen reageren maar op het einde erg moeilijk kunnen gaan doen als ze weten dat zij de enige partij zijn. Houd het vooral zakelijk en laat je niet te veel leiden door mooie praatjes en beloftes. Laat de investeerders op papier zetten wat hun bod op de aandelen is en kies daaruit de beste optie.

7. LOI, Due Diligence, SPA

Als je met een investeerder op hoofdlijnen een akkoord hebt kan je dat op papier zetten. Dat heet een intentieovereenkomst of Letter of Intent (LOI). Laat deze overeenkomst nog een keer checken door een ervaren jurist voordat je tekent.

De investeerder wil daarna een boekenonderzoek doen om te kijken of alle informatie inderdaad klopt. Dat onderzoek heet Due Diligence. De uitkomsten geven soms aanleiding om opnieuw te onderhandelen. Uiteindelijk moeten alle voorwaarden voor de investering in een koopovereenkomst worden opgesteld. Deze koopovereenkomst wordt ook wel Share Purchase Agreement of SPA genoemd.

8. Personal Holding oprichten, financiering

Als je een concept SPA hebt kan je beginnen met de concrete voorbereidingen van de transactie. Denk hierbij aan:

  • Het oprichten van een Personal Holding. Dit is je eigen B.V. Om juridische en fiscale redenen is het handig om een eigen personal holding te hebben. Je moet ook een zakelijk rekeningnummer openen en een btw-nummer aanvragen.
  • Het regelen van een financiering. Het moment is aangekomen om naar vrienden, familie, banken en financiers te gaan met een voorstel tot financiering. Je weet nu hoeveel je nodig hebt van hen. Je zult financieringsovereenkomsten moeten tekenen en misschien wel een borgstelling moeten afgeven.

9. Aandeelhoudersovereenkomst

Als aandeelhouder ben je gebonden aan de statuten van de onderneming. Daarin staan de spelregels van het aandeelhouderschap. Maar soms tekenen aandeelhouders nog een extra overeenkomst met aanvullende afspraken. Die overeenkomst wordt een aandeelhouderovereenkomst genoemd. Investeerders en private equity werken altijd met aandeelhoudersovereenkomsten.

Belangrijke punten daarin zijn:

  • Lock up: een periode dat aandeelhouders de aandelen niet mogen verkopen
  • Good leaver / bad leaver: als een aandeelhouder na de lock-up periode vertrekt dan kan dit in goed overleg of met een gedwongen karakter zijn
  • Discount: als je de aandelen in een bad leaver situatie moet aanbieden, krijg je niet de marktwaarde maar een flinke korting (discount) voor je aandelen
  • Tag along / drag along: als de investeerder de aandelen verkoopt ben jij in een drag-along verplicht ook jouw aandelen aan te bieden. Tag along is het recht om mee te verkopen als jij door andere aandeelhouders niet wordt betrokken in de verkoop van hun aandelen.
  • Waardebepaling: welke methode van waardering passen jullie toe?
  • Geschillenregeling: wat te doen bij meningsverschillen tussen aandeelhouders?

10. Closing bij de notaris

De notaris bereid de definitieve koopovereenkomst aandelen voor en zal ook andere aktes, zoals leningsakten en de aandeelhoudersovereenkomst op papier zetten. Jouw investeerders en financiers moeten hun geld klaarzetten op een rekening bij de notaris. Als iedereen akkoord is met de teksten van de akten en de overeenkomsten en als alle geld binnen is, dan kan er worden overgegaan tot tekenen. Dat heet “closing”. De notaris zorgt dat de verkoper zijn of haar geld krijgt en jij bent vanaf dat moment samen met jouw investeerder de nieuwe aandeelhouder!

Inkopen in bedrijf
Vraag onze white paper aan!

Kom alles te weten te over de manieren van investeerders zoeken.

Wie gingen jou voor

Privé workshop van 3 uur voor €650,-

Soms wil je eerst met een expert de diepte in, bijvoorbeeld om een idee van de waarde van je onderneming te krijgen, om een complexe onderhandeling voor te bereiden of om een zakelijk voorstel inzake koop of verkoop van aandelen uit te werken. 

Pieter Westland

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

Wat je moet weten over investering ophalen

Hoe kan je investeerders zoeken?

Tegenwoordig kun je op veel verschillende manieren investeerders zoeken, maar het daadwerkelijk vinden is een ander verhaal. Laten we bij de basis beginnen. Je wilt een bedrijf kopen of bijvoorbeeld overnemen via een Management Buy Out of Management Buy In. Dan is er geld nodig, maar waar vind je investeerders die jou willen helpen? 

Je ziet steeds meer combinaties van financieringsvormen en dat komt omdat alles financieren bij de bank niet mogelijk is. We kennen de volgende manieren van financieren:

  • Eigen vermogen
  • Investeerders, private equity (participatiemaatschappij)
  • Banken
  • Verkoper
  • Crowdfunding

Eigen inbreng (bijvoorbeeld spaargeld), maar ook geld van private equity of geld van privé investeerders is Eigen Vermogen. Investeerders nemen rechtstreeks of via een participatiemaatschappij deel in jouw onderneming. De participatiemaatschappij zal financieren in ruil voor een aandelenbelang in het bedrijf. Over het algemeen nemen participatiemaatschappijen een meerderheidsbelang in het bedrijf.

Banken vragen meestal dat je privé meetekent in de vorm van een borgstelling zodat je toch deels privé aansprakelijk bent voor de lening. Bij financiering moet je altijd waken dat de rente- en aflossingslast in verhouding staat met de te verwachten inkomsten. Anders kan je de schuld niet afbetalen en kom je in de problemen.

Waarvoor is het aantrekken naar investeerders mogelijk?

Eigenlijk is het zoeken naar investeerders voor elk project, idee of bedrijf mogelijk. Maar aantrekken en vinden is niet hetzelfde. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke investeerder welke eisen stelt om te voorkomen dat jouw aandeel in het bedrijf te laag is of dat jouw beloning ondermaats is. Dat kan namelijk schadelijk zijn voor jou en jouw bedrijf. Dit is een punt waar goed advies van professionals kan helpen. Eenvoudig gezegd kennen we vier soorten waarvoor je een investering kunt aantrekken:

  • Overnames en buyouts van bedrijven
  • Projecten en investeringen
  • Idee, uitvinding, innovatie, nieuwe technologie
  • App, game, tool of software

Hoe werkt het zoeken van investeerders voor bedrijven?

Veel bedrijven zoeken naar investeerders. Om te groeien, om als startup de stap naar professionalisering te kunnen maken of om een ander bedrijf te kopen. Investeerders zijn in toenemende mate gespecialiseerd in een bepaalde sector. Zo zijn er bepaalde private equity partijen die alleen maar investeren in logistiek en industrie. Andere fondsen staan alleen maar open voor vastgoed. Hoe meer ervaring een investeerder in jouw sector heeft, hoe meer toegevoegde waarde zij kunnen leveren.

Hoe kan je online investeerders vinden?

Het vinden van investeerders kan een uitdaging zijn. Je kunt natuurlijk zelf netwerken of je kunt kijken via het ondernemersplein.

Ondernemersplein

Het ondernemersplein is een platform van de overheid dat zo volledig mogelijk uitlegt hoe je kunt ondernemen en waar je aan moet denken als je zelf een investeerder zoekt.

Zo wordt uitgelegd welke voorwaarden vaak worden gesteld en wat de bekendste vormen van externe financiering zijn:

  • Business angels
  • Crowdfunding
  • Beursnotering
  • Familie en vrienden
  • Ketenfinanciering
  • Kredietunies
  • Microkrediet
  • NPEX (MKB-beurs)
  • Regionale Ontwikkelmaatschappijen
  • Participatiemaatschappijen
  • Seed-fonds
  • Strategische partner
  • Venture Capital fonds

Brancheorganisatie

Jouw brancheorganisatie kan je misschien vertellen waar je investeerders kunt vinden voor jouw idee of bedrijf. Maar er bestaan ook brancheorganisaties voor investeerders. De bekendste hiervan is de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP).

Ons Team

Alexander Thomassen

Alexander Thomassen

In- en uitkoop aandeelhouders

Ben Kaal

Waardebepaling & medewerkersparticipatie

Maarten Koolen

Maarten Koolen

Juridisch expert

Juan Weijers

Juan Weijers

Assistent

Peter Paauw

Peter Paauw

Assistent

Onze diensten

Waar wij jou bij kunnen helpen

Bedrijf succesvol verkopen

Bedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

Bedrijf kopen - jump corporate finance

Bedrijf kopen

Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen je graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

Presentatie geven om Investeerders te zoeken

Investeerders zoeken

Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen je helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

Management buy in

Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen je helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst.

Jump Corporate Finance

Bel ons vandaag nog