Investeerders zoeken

Gratis orienterend gesprek om de mogelijkheden te bespreken?

Investering ophalen

de basis

Investeerders zoeken

Investeerders zoeken is een belangrijk onderdeel van het starten van een bedrijf, maar zeker ook als je al ondernemer bent en andere bedrijven wilt kopen is zoeken naar investeerders aantrekkelijk. Maar hoe begin je ermee en waar vind je ze? Moet je keihard netwerken of kun je ook veel online zoeken? Om uit te leggen hoe wij ondernemers kunnen helpen als je een investeerder zoekt voor jouw bedrijf bespreken we in dit artikel hoe je investeerders kunt aantrekken en waar dat online kan. Uiteindelijk kun je daardoor goed bepalen of je ons inschakelt om jouw investeerder te vinden.

Pieter Westland

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

Waar wij u bij kunnen helpen!

Bedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heeft u hulp nodig bij het verkopen van uw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

Meer over bedrijf verkopen

Bedrijf kopen

Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen u graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

Meer over bedrijf kopen

Investeerders zoeken

Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen u helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

Meer over investeerders zoeken

Management buy in

Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen u helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst. 

Meer over Management Buy-in

FAQ

Wat je moet weten over investering ophalen

Hoe kan je investeerders zoeken?

Tegenwoordig kun je op veel verschillende manieren investeerders zoeken, maar het daadwerkelijk vinden is nog wel een ander verhaal. Laten we bij de basis beginnen. Je wilt een bedrijf kopen of bijvoorbeeld overnemen via een management buy out of management buy in. Dan is er geld nodig, maar waar vind je ondernemers of investeerders die jou willen helpen? Een combinatie van financieringsvormen is gebruikelijk en misschien komt dat wel omdat enkel financieren via de bank niet meer mogelijk is en eigenlijk ook niet zo aantrekkelijk is. We kennen de volgende manieren van financieren:

 • eigen vermogen
 • private equity (of participatiemaatschappij)
 • bank
 • verkoper
 • crowdfunding

Eigen vermogen lijkt wellicht de minst risicovolle, maar private equity of geld van privé investeerders is dat vaak ook. Zelfs in die mate dat een bank het kan aanmerken als eigen vermogen als wordt gekozen van een combinatie van bovenstaande financierders of financieringsvormen. Deze investeerders nemen via een participatiemaatschappij deel in jouw onderneming. De participatiemaatschappij zal financieren in ruil voor aandelen in het bedrijf. Over het algemeen nemen participatiemaatschappijen een meerderheidsbelang in het bedrijf. Financiering via de bank lijkt ook niet bijzonder risicovol, zeker niet als je een Besloten Vennootschap hebt, maar dat is niet altijd waar. Banken vragen vaak namelijk dat je privé meetekent zodat je toch hoofdelijk aansprakelijk bent voor de lening. Daarnaast moet je altijd waken dat de rentelast in verhouding staat met de te verwachten inkomsten.

Waarvoor is het aantrekken naar investeerders zoal mogelijk?

Eigenlijk is het zoeken naar investeerders voor elk project, idee of bedrijf mogelijk. Uiteraard sinds enkele jaren ook voor een app. Maar aantrekken en vinden is één ding. Het is vooral belangrijk om goed te onderzoeken welke investeerder welke eisen stelt om te voorkomen dat je een te hoge rentelast krijgt of dat jouw aandeel in het bedrijf te laag is. Dat kan namelijk schadelijk zijn voor jou en jouw bedrijf. Dit is een punt waar goed advies van professionals kan helpen. Grof gezegd kennen we vier soorten waarvoor je een investering kunt aantrekken:

 • bedrijven (bijvoorbeeld vastgoed of horeca)
 • projecten
 • idee
 • app

Hoe werkt het zoeken van investeerders voor bedrijven?

Veel bedrijven zoeken naar investeerders. Om te groeien, om als startup de professionaliseringstap te kunnen maken of om een ander bedrijf te kopen. Daarnaast springen er twee soorten uit. Dit zijn de horeca en vastgoed sector.

Horeca

Het aantrekken van investeerders in de horeca resulteert vaak in een combinatie van financieringsvormen. Eigen geld of een lening bij een brouwerij. Maar wat steeds meer in opkomst is, is het vinden van financiering via crowdfunding. Dit is een aantrekkelijke manier van financiering, maar het brengt wel risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken welke voorwaarden worden gesteld en wat de rentelasten zijn. Ook moet je kijken naar hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit wil je het liefst voorkomen, maar dat is bij crowdfunding voor horeca niet altijd mogelijk.

Vastgoed

Een investeerder voor vastgoed aantrekken kan vele oorzaken hebben. Je kunt zelf willen starten met investeren in vastgoed, maar startkapitaal ontbreekt. Ook is het heel goed mogelijk dat je geld wilt investeren in vastgoed of dat je wilt uitbreiden met jouw bedrijf, maar geen investeerder kunt vinden die het vastgoed gedeelte op zich wil nemen. Ook hiervoor is door onze professionals goed bij te helpen. Met een gedegen kennis van de markt en een groot netwerk kunnen ze relatief eenvoudig worden gevonden. Naast het vinden van investeerders voor bedrijven kan je uiteraard ook voor een idee, project of app financierders zoeken.

Hoe kan je online investeerders vinden?

Het vinden van investeerders kan een uitdaging zijn, maar met deze uitleg moet je een heel eind komen. Je kunt netwerken, maar je kunt ook netwerken van investeerders benaderen. Ook de overheid biedt uitkomst. Tot 2014 was dat via Syntens, maar dat is tegenwoordig het ondernemersplein.

Ondernemersplein

Het ondernemersplein is een platform van de overheid dat zo volledig mogelijk uitlegt hoe je kunt ondernemen en waar je aan moet denken als je zelf een investeerder zoekt.

Zo wordt uitgelegd welke voorwaarden vaak worden gesteld en wat de bekendste vormen van externe financiering zijn:

 • Business angels
 • Crowdfunding
 • Effectenbeurs
 • Familie en vrienden
 • Ketenfinanciering
 • Kredietunies
 • Microkrediet
 • NPEX (MKB-beurs)
 • Regionale Ontwikkelmaatschappijen
 • Participatiemaatschappijen
 • Seed-fonds
 • Strategische partner
 • Venture Capital fonds

Brancheorganisatie

Jouw brancheorganisatie kan daarnaast vertellen waar je investeerders kunt vinden voor jouw idee of niche. Maar er bestaan ook brancheorganisaties voor investeerders. De bekendste hiervan zijn BAN NederlandBid Network en crowdfunding website Investormatch.

investeerders zoeken