Bedrijfsfinanciering aanvragen

Gratis orienterend gesprek om de mogelijkheden te bespreken?

Bedrijfsfinanciering berekenen

de basis

Bedrijfsfinanciering aanvragen

Als je bedrijfsfinanciering wilt aanvragen, dan is het belangrijk om te bekijken hoe je het kunt aanvragen, maar het is zeker ook aan te raden om de hoogte van jouw financiering te berekenen. Zo weet je vooraf wat de mogelijkheden zijn, wat de rente is en hoe je het kunt optimaliseren.

Pieter Westland

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

Waar wij u bij kunnen helpen!

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heeft u hulp nodig bij het verkopen van uw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

Meer over bedrijf verkopen

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen

Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen u graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

Meer over bedrijf kopen

Investeerders zoeken

Investeerders zoeken

Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen u helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

Meer over investeerders zoeken

Management buy in

Management buy in

Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen u helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst. 

Meer over Management Buy-in

FAQ

Wat je moet weten over het financieren van bedrijven

Wat is financiering van een bedrijf?

Bedrijfsfinanciering aanvragen is maatwerk. Voor het aanvragen hiervan is het belangrijk om een gedetailleerd financieringsplan op te stellen. Een financieringsplan is vrijwel altijd onderdeel van het ondernemingsplan voor starters. Als uw bedrijf al langer bestaat is het een op zichzelf staand plan. Een financieringsplan bevat over het algemeen de volgende onderdelen:

 1. Investeringsplan
 2. Balans
 3. Solvabiliteit
 4. Exploitatiebegroting
 5. Privé uitgaven
 6. Luiquiditeitsbegroting

Door bovenstaande lijst wordt duidelijk dat het aanvragen van financiering niet enkel draait om draagkracht. Goede financiering wordt ook bepaald aan de hand van de investeringsbehoefte. Dit maakt duidelijk hoeveel geld nodig is en zorgt voor een goede balans tussen draagkracht en investeringsbehoefte. Teveel lenen is immers zonde en kapitaalvernietiging. Te weinig lenen kan ervoor zorgen dat doelen niet behaald kunnen worden waardoor problemen rondom de financiering kunnen ontstaan. Zoals gezegd maakt dit financiering van een bedrijf tot maatwerk.

Bij financiering via de bank is eigenlijk altijd onderpand nodig. Dit doet de bank om het risico te beperken. Vergelijkbaar met de woning bij een hypotheek.

Onze specialisten kunnen samen met jou bekijken hoe en tegen welke rente je het beste bedrijfsfinanciering kunt aanvragen. Hiervoor wordt uw financieringsplan onderzocht en wordt de aanvraag naast enkele eisen gelegd om te bepalen of je in aanmerking komt voor financiering.

Hoe kun je bedrijfsfinanciering berekenen?

Voordat je financiering gaat aanvragen moet je de bedrijfsfinanciering berekenen. Een dergelijke berekening staat aan de basis van de balans tussen financieringsbehoefte en draagkracht.

Een aandeelhouder die de onderneming kan schaden door zijn gedrag, maar óók aandeelhouders die door hun gedrag de vennootschap hebben geschaad kunnen in aanmerking komen voor uitstoting op grond van artikel 3:336 lid 1 BW.

Hoe werkt financieren van een bedrijf?

Als je financiering wilt aanvragen is het belangrijk dat je eerst gaat berekenen hoeveel je kunt financieren. Niemand is erbij gebaat als je de financieringslast niet kunt dragen of als je veel tijd stopt in het aantrekken van financiering om te moeten concluderen dat dat niet haalbaar is.

Welke soorten financiering zijn er?

Er zijn talloze soorten om een bedrijf te financieren, maar de meest voorkomende zijn de volgende 7:

 1. Financiering via de bank
 2. Crowdfunding
 3. Subsidie
 4. Lease
 5. Voorraadfinanciering
 6. Debiteurenfinanciering
 7. Informal investor

Naast financiering via de bank wordt heel vaak ook gebruik gemaakt van alternatieve financiering. Bijvoorbeeld via crowdfunding, particuliere financiering en lease.

Financieren per branche

Overname

Bij overnames wordt vrijwel altijd financiering ingezet om het te realiseren. Een enkele keer komt het voor dat een bedrijf zelf een overname financiert, maar dit is een uitzondering.

Vastgoed

Vastgoed is kostbaar en daarom wordt voor het aankopen van vastgoed vaak bedrijfsfinanciering ingezet. Samen met onze specialisten is goed te bepalen welke financiering mogelijk is en hoe dit kan worden ingezet voor de aankoop van vastgoed.

Auto

Financiering van auto’s valt onder bedrijfsmiddelen. Voor financiering van bedrijfsmiddelen zoals de auto, wordt vaak gekozen voor lease of financiering via de bank.

Horeca

Het financieren van horeca is bijzonder. Dit komt omdat veel geldverstrekkers liever geen horeca financieren vanwege de grote risico’s die daaraan kleven. Daarom wordt voor financiering van horeca steeds vaker gekeken naar alternatieve financiering zoals crowdfunding.

Als je in de horeca zit of daarin wilt stappen, dan is het goed om de voorwaarden voor crowdfunding te bestuderen. Vaak komt het voor dat het bij crowdfunding gaat om een lening en dat je persoonlijk aansprakelijk wordt voor deze lening. Je moet dan ook goed overwegen of je dit wilt.

Wij kunnen financiering voor horeca begeleiding bij een omzet vanaf € 500.000,-.

Wat zijn de eisen aan het financieren van een bedrijf?

Er is een aantal eisen of voorwaarden voor bedrijfsfinanciering die een bank bijvoorbeeld stelt. Business Insider maakt hiervoor onderscheid in persoonlijke zekerheden en zakelijke zekerheden.

De persoonlijke eisen kunnen zijn:

 • Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lening
 • Borgstelling
 • Garantie
 • Pandstelling

De zakelijke eisen aan financiering kunnen zijn:

 • Hypotheekrecht
 • Pandrecht
Bedrijfsfinanciering aanvragen