Zakelijke lening

Gratis in 1 minuut berekenen wat je kunt financieren

Pieter Westland

Pieter is 17 jaar zakenbankier bij o.a. Rabobank geweest en daarom zeer ervaren in het vinden van financieringsoplossingen binnen het MKB. Pieter heeft veel ervaring met commercieel vastgoed en hij is met name thuis is in de sectoren groothandel, industrie en handel.

Pieter Westland | Financiering

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is een lening van een bank, een professionele financieringsmaatschappij of een particulier die bedoeld is om geld te lenen aan jouw bedrijf. Een zakelijke lening kan verschillende doelen hebben:

 • Financiering van investeringen
 • Financiering van zakelijk onroerend goed
 • Financiering van nieuwe producten of grote projecten
 • Financiering van uitbreiding in het buitenland
 • Financiering van werkkapitaal
 • Financiering van overnames
 • Financiering van dividend of inkoop eigen aandelen etc.

Om in aanmerking te komen voor een financiering moet jouw onderneming al wat langer bestaan. Degene die het geld leent wil er namelijk zeker van zijn dat jouw bedrijf in staat is om de lening terug te betalen. Startende bedrijven krijgen daarom meestal geen financiering.

zakelijke lening

Zakelijke lening aanvragen

Alles wat je moet weten

Wie zijn wij

Contact

Privé workshop van 3 uur voor €550,-

Lees meer over ons nieuwe aanbod!

Overnamefinanciering berekenen?

Wil je uitrekenen hoeveel financiering je nodig hebt om een bedrijf over te nemen? Wij hebben een indicatieve overnamefinancieringstool ontwikkeld. Volg de stappen van onze tool en je krijgt direct te zien hoeveel overnamefinanciering je nodig hebt.

Meer weten over de uitkomst? Onze specialisten helpen je graag verder.
Bel ons op 088-2428365.

Hoe kun je een zakelijke lening aanvragen?

Een zakelijke lening aanvragen werkt in vier stappen, te weten:

 1. Gewenste leenbedrag bepalen
 2. Gewenste looptijd vaststellen
 3. Financiële gegevens doorgeven
 4. Documentatie tekenen

Een zakelijke lening met spoed aanvragen kan overigens ook. Lenen met spoed voor je zaak kan namelijk van essentieel belang zijn als er veel geld “vast zit” in bijvoorbeeld voorraden of debiteuren. Naast banken zijn er tegenwoordig veel alternatieve financiers op de markt.

Bedrijf verkopen
Philip van der Hoek

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

Wie gingen jou voor

Privé workshop van 3 uur voor €650,-

Soms wil je eerst met een expert de diepte in, bijvoorbeeld om een idee van de waarde van je onderneming te krijgen, om een complexe onderhandeling voor te bereiden of om een zakelijk voorstel inzake koop of verkoop van aandelen uit te werken. 

Pieter Westland

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

Alles wat je moet weten

Hoe werkt zakelijk een lening aanvragen?

Een zakelijke lening biedt je de mogelijkheid om te investeren in je bedrijf. Je kunt zakelijk lenen eenvoudig online aanvragen. Groot voordeel van de lening zakelijk afsluiten is dat je meestal zonder kosten extra kunt aflossen en dat je gewoon bij je eigen bank blijft.

Je hebt een jaarrekening nodig die is opgesteld door een accountant. Op basis van het MT940 bestand van je zakelijke rekening wordt berekend welke lening jouw bedrijf kan dragen. Aan de hand van dit bestand wordt bepaald of de lening kan worden verstrekt of dat meer gegevens nodig zijn.

Je ontvangt dan een voorstel en als je daarmee akkoord gaat, krijg je een overeenkomst voor de zakelijke lening.

Wat is zakelijk lenen?

Een lening is bedoeld voor jouw bedrijf om de plannen die je hebt op gebied van groei te kunnen financieren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het aanvullen van de voorraad, het betalen van machines of voertuigen, maar ook als je wilt uitbreiden of als je een bedrijf wilt overnamen of je moet herstructureren is zakelijk lenen mogelijk.

Wanneer is een zakelijke lenen nodig?

Het is belangrijk om voor het aanvragen van de zakelijke lening het doel van de lening te bepalen. Je moet precies kunnen aangeven waar het geld voor nodig is en hoeveel je nodig hebt.

Waar de zakelijke lening voor een groeiend bedrijf vaker is gericht op de aanschaf van bijvoorbeeld voorraden, debiteuren en investeringen in software systemen kan het voor andere bedrijven interessanter zijn om het geld te steken in bedrijfswagens, machines, bedrijfspanden en vastgoed of uitbreiding door middel van een bedrijfsovername.

Wanneer krijg je zakelijk een lening?

De eisen die worden gesteld zijn helder. Er is een minimale jaaromzet nodig en je bedrijf moet een aantal jaar bestaan. Daarnaast kan je niet altijd 100% gefinancierd krijgen. Soms wil de financier dat je zelf ook geld inlegt, bijvoorbeeld bij risicovolle financieringen zoals een overnamefinanciering. Soms wil de financier dat je extra zekerheden geeft, zoals een borgstelling. Daarmee sta jij persoonlijk voor een deel garant voor de zakelijke lening. Als je niet aan deze vereisten voldoet, kan geen lening worden afgesloten.

Wat is de rente als de lening zakelijk is?

De rente op de lening kan vast of variabel zijn. Als je een machine, auto of bedrijfspand koopt is de rente vast. Je krijgt een vaste lening die je in bijvoorbeeld 10 jaar moet aflossen. Je betaalt een vaste rente. Als je een rekening-courant krediet krijgt, dan kan je “rood” staan op je rekening. Je betaalt dan een variabel rentetarief, omdat deze rente fluctueert met de marktrente. Rentes kunnen hoger of lager zijn afhankelijk van het risico van de lening.

Mag je bij zakelijk lenen extra aflossen?

Als het goed gaat met je bedrijf en de investering die je met het geleende geld hebt gedaan betalen zich uit, dan snappen we dat je het fijn vindt om snel van de schuld af te zijn. Daarom is het altijd mogelijk om boetevrij extra af te lossen maar dat is meestal niet onbeperkt.

Wat is de looptijd?

De looptijd van de zakelijke lening is afhankelijk van de investering die je doet. Een financiering van een bedrijfspand duurt 20 jaar, een machine meestal 10 jaar en financiering van het werkkapitaal heeft meestal geen aflossingen.

Ons Team

Alexander Thomassen

Alexander Thomassen

In- en uitkoop aandeelhouders

Ben Kaal

Waardebepaling & medewerkersparticipatie

Maarten Koolen

Maarten Koolen

Juridisch expert

Juan Weijers

Juan Weijers

Assistent

Peter Paauw

Peter Paauw

Assistent

Onze diensten

Waar wij jou bij kunnen helpen

Bedrijf succesvol verkopen

Bedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

Bedrijf kopen - jump corporate finance

Bedrijf kopen

Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen je graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

Presentatie geven om Investeerders te zoeken

Investeerders zoeken

Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen je helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

Management buy in

Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen je helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst.

Jump Corporate Finance

Bel ons vandaag nog