Partner advocatenkantoor

Gratis oriënterend gesprek om de mogelijkheden te bespreken

Michiel Dullaert

Michiel is een zeer ervaren adviseur op het gebied van aan- en verkopen van ondernemingen. In de afgelopen 10 jaar heeft hij succesvol tientallen bedrijven in met name de ICT sector helpen overdragen. Daarnaast is hij register valuator en dus een specialist in waarderingsvraagstukken.

Michael Dullaert | Aan- en verkoop van bedrijven

Partner advocatenkantoor

Als je gevraagd wordt om toe te treden als partner bij een advocatenkantoor wordt jouw droom misschien wel waarheid. Hier heb je al die jaren hard voor gewerkt en offers voor gebracht. Maar let op, het is een ingrijpende stap met grote financiële gevolgen. Laat je daarom goed adviseren voordat je ja zegt tegen het aanbod om partner te worden bij een advocatenkantoor.

Denk bijvoorbeeld aan het onderhandelen over de inkoopprijs, maar ook aan de financiering bij een bank of bij het kantoor zelf in de vorm van een lening met aantrekkelijke voorwaarden.

Wij leggen je graag uit waar je aan moet denken en wat je te wachten staat.

  partner advocatenkantoor

  Partner advocatenkantoor worden?

  Alles wat je moet weten

  Wie zijn wij

  Contact

  Privé workshop van 3 uur voor €550,-

  Lees meer over ons nieuwe aanbod!

  Snel de waarde van jouw bedrijf berekenen?

  Wil je jouw bedrijf laten waarderen? Wij hebben een indicatieve waardebepalingstool ontwikkeld. Volg de stappen van onze tool en je krijgt direct de waardebepaling van jouw bedrijf.

  Meer weten over de uitkomst? Onze specialisten helpen je graag verder.
  Bel ons op 088-2428365.

  Hoe kun je partner worden bij een advocatenkantoor?

  Hoe kan je de kans vergroten dat je partner bij een advocatenkantoor zult worden? Door harder te werken dan de rest of door slimme keuzes te maken?

  Regelmatig verschijnen er artikelen in de media dat het niet interessant is of dat het haast onmogelijk is geworden om partner bij een advocatenkantoor te worden. Toch is dat niet waar. Misschien word je geen partner bij het kantoor waar je jarenlang hebt gewerkt maar er zijn genoeg advocatenkantoren die partners zoeken buiten het kantoor.

  Na de beroepsopleiding van drie jaar werken advocaten in diverse rechtsgebieden. Gemiddeld duurt het dan nog ongeveer zeven jaar voordat de meest getalenteerde senioren als partner worden gevraagd. Gemiddeld is een partner dus ongeveer tien jaar advocaat.

  Hoe vergroot je jouw kansen? Uiteraard door hard te werken, een eigen netwerk op te bouwen en de huidige partners te ontzorgen. Word een bovengemiddelde specialist binnen jouw rechtsgebied. Denk en handel als een ondernemer, niet als een medewerker. Een advocatenkantoor is tenslotte gewoon een bedrijf.

  Bedrijf kopen - jump corporate finance
  Pieter Westland

  Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

  Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

  Wie gingen jou voor

  Privé workshop van 3 uur voor €650,-

  Soms wil je eerst met een expert de diepte in, bijvoorbeeld om een idee van de waarde van je onderneming te krijgen, om een complexe onderhandeling voor te bereiden of om een zakelijk voorstel inzake koop of verkoop van aandelen uit te werken. 

  Pieter Westland

  Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

  Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

  Alles wat je moet weten

  Tips om partner te worden

  Je kunt ook slim kiezen door te letten op de leverage. Leverage is de verhouding tussen het aantal medewerkers per partner. Hoe hoger dit getal is, hoe kleiner de kans dat je als medewerker kunt doorgroeien. Een leverage van 5 is in Nederland normaal, maar in andere landen ligt dit lager, meestal rond de 2. Bij de grote kantoren in Nederland kan dit aantal zelfs 20 tot 40 zijn. Dat maakt je kans om als partner gevraagd te worden een stuk kleiner.

  Sommige advocatenkantoren plannen ook het jaar waarin een advocaat-medewerker opgaat voor partnerschap. Aan het eind van dat jaar wordt door een commissie een advies uitgebracht tijdens de partnervergadering. Tijdens deze vergadering wordt besloten of iemand het wordt of niet.

  Als duidelijk wordt dat iemand het niet wordt, zal deze meestal vertrekken naar een ander advocatenkantoor met betere mogelijkheden tot doorgroei naar partner. Is de uitslag wel positief, dan start het inkooptraject.

  Hoe kun je je inkopen in een advocatenkantoor?

  Het inkopen in een advocatenkantoor is misschien wel de grootste stap uit je carrière. Nu het moment van inkopen in het advocatenkantoor daar is, moet je serieus kijken naar jouw positie, het aanbod en de ruimte om te onderhandelen.

  Het is altijd verstandig om te onderhandelen over de inkoopvoorwaarden, ook als dit een “take it or leave it-voorstel” lijkt te zijn. Je wilt voorkomen dat je teveel betaalt. Maar het is ook lastig. Je wilt deze kans niet verpesten door hen voor het hoofd te stoten. Hoe moet je dan reageren?

  Denk eens aan het volgende. Ben jij een advocaat die tekent bij het kruisje, zonder vragen te stellen? Ben jij een advocaat die altijd vertrouwt op alles wat wordt voorgelegd? Ben jij iemand die het moeilijk vindt om op te komen voor je klant? Natuurlijk niet. Waarom doe je dat dan wel als het om jouw eigen aanbod gaat? Alles is onderhandelbaar, niets is gefixeerd. Het gaat om jouw geld en het aangaan van een forse financiële verplichting waar je jarenlang over doet om die terug te betalen.

  Natuurlijk weet je nu nog niet hoe je de waarde van jouw aandeel moet bepalen en natuurlijk heb je veel vragen over de voorwaarden tot toetreding. En het zou vreemd zijn om iemand anders namens jou te laten onderhandelen. Maar het is wel verstandig om met onze adviseurs te overleggen hoe deze onderhandelingen te voeren en een idee te krijgen of de prijs die jij gaat betalen redelijk is.

  Hoe zit het met goodwill?

  Goodwill is de naam van het deel van de koopsom wat je betaalt boven de nominale waarde. Een andere manier om dit uit te leggen is dat je de marktwaarde van de aandelen betaalt en niet de nominale waarde van de aandelen. Die marktwaarde bestaat uit een nominaal deel en het meerdere noem je goodwill.

  Goodwill heeft dus te maken met waardebepaling. Wat is de waarde van het advocatenkantoor en waarop is deze waarde gebaseerd? Meestal wordt er dan gekeken naar de toekomstige resultaten maar de resultaten uit het verleden spelen daar ook een belangrijke rol in. Als je een beeld hebt van de huidige en toekomstige resultaten kan je ook uitrekenen hoe groot de te verwachte winsten zullen zijn die aan jou als partner zullen worden uitgekeerd.

  Je kunt op verschillende manieren goodwill berekenen, maar het is altijd belangrijk om te onderzoeken of de waarde en de te bepalen goodwill terecht zijn. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Daarom is belangrijk dat duidelijk wordt welke formule of berekening door het kantoor is gebruikt om te komen tot de goodwill die is opgenomen in de koopovereenkomst.

  Het is verstandig om te bekijken waar het kantoor nu staat en of er mogelijk grote investeringen staan te wachten die zijn uitgesteld. Of misschien zijn er (financiële) risico’s die je mee moet wegen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het advocatenkantoor grote leningen op de balans heeft staan. Of dat er slepende rechtszaken lopen tegen het kantoor.

  In zo’n geval moet er worden onderhandeld over de prijs die wordt gevraagd om toe te kunnen toetreden als partner.

  Wat is het verschil tussen equity partner en salaried partner?

  Een equity partner is een volwaardige partner van het kantoor en daarmee dus ook in het bezit van aandelen en stemrecht bij de partnervergadering. De equity partner moet daarnaast actief acquireren en zorgen dat er meer opdrachten binnenkomen. Equity partners worden vooral beoordeeld op basis van hun commerciële prestaties.

  Een salaried partner heeft over het algemeen geen aandelen of stemrecht in de partnervergadering. Ook hoeft de salaried partner niet actief acquisitiebeleid te voeren. Naast het vaste salaris komt deze partner wel in aanmerking voor bonussen die afhankelijk zijn van de persoonlijk gemaakte omzet. Het is dus geen winstdeling, maar wel een beloning naar prestatie.

  Draait het kantoor verlies, dan zal een equity partner niets overhouden, maar kan de salaried partner nog steeds een heel goed jaar hebben.

  Wat is het salaris van een partner bij een advocatenkantoor?

  Het salaris van een partner is moeilijk te bepalen. Het inkomen verschilt enorm van kantoor tot kantoor. Partners en managing partners bij de grote kantoren verdienen over het algemeen tussen de twee en vijf ton. Kleinere kantoren komen soms niet verder dan een winstdeling van enkele duizenden euro’s. Het maakt uit welk rechtsgebied je uitoefent. Ondernemingsrecht en belastingrecht worden bijvoorbeeld beter beloond dan sociale advocatuur of familierecht.

  Wat kan de bank betekenen?

  Banken zijn steeds kritischer op partnerfinancieringen, zeker als het om grote bedragen gaat. De bank zal sterk kijken naar je toekomstige inkomen en vragen naar zekerheden. Banken zijn gebonden aan strenge regels en staan onder toezicht dus er is weinig ruimte voor onderhandeling. Een eigen inbreng van de koopsom is een vereiste. Advocatenkantoren helpen om die reden soms hun nieuwe partners met een inkoopfinanciering. Het kantoor financiert dan jouw koopsom en laat jou een zakelijke leningsovereenkomst tekenen.

  Koop je je in via een ingroeiregeling, dan is geen eenmalige betaling nodig. Je groeit – zoals het woord al zegt – langzaam in het bedrijf en als partner. Financiering via de ingroeiregeling regelen advocatenkantoren over het algemeen zelf.

  Ons Team

  Alexander Thomassen

  Alexander Thomassen

  In- en uitkoop aandeelhouders

  Ben Kaal

  Waardebepaling & medewerkersparticipatie

  Maarten Koolen

  Maarten Koolen

  Juridisch expert

  Juan Weijers

  Juan Weijers

  Assistent

  Peter Paauw

  Peter Paauw

  Assistent

  Onze diensten

  Waar wij jou bij kunnen helpen

  Bedrijf succesvol verkopen

  Bedrijf verkopen

  Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

  Bedrijf kopen - jump corporate finance

  Bedrijf kopen

  Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen je graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

  Presentatie geven om Investeerders te zoeken

  Investeerders zoeken

  Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen je helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

  Management buy in

  Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen je helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst.

  Jump Corporate Finance

  Bel ons vandaag nog