Partner advocatenkantoor

Gratis orienterend gesprek om de mogelijkheden te bespreken?

Partner worden

de basis

Partner advocatenkantoor

Partner bij een advocatenkantoor worden is voor de ene advocaat een droom en voor de andere een nachtmerrie. Maar voor jou is het nu een droom die waarheid aan het worden is en daarom is het belangrijk dat je je goed laat adviseren over het partner worden bij een advocatenkantoor.

Bijvoorbeeld over het onderhandelen over de inkoopprijs, maar ook hoe je de bank zover kunt krijgen dat je een lening krijgt met aantrekkelijke voorwaarden.

Wij leggen je graag uit waar je aan moet denken en wat je te wachten staat in de periode vlak voordat je partner wordt.

Michiel Dullaert

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

FAQ

Wat je moet weten over partner worden

Hoe kun je partner worden bij een advocatenkantoor?

Hoe kan je de kans vergroten dat je partner bij een advocatenkantoor zult worden? Door harder te werken dan de rest of door slimme keuzes te maken?

Regelmatig verschijnen er artikelen in de media dat het niet interessant is of dat het haast onmogelijk is geworden om partner bij een advocatenkantoor te worden. Toch is het niet waar. Wellicht word je geen partner bij het kantoor waar je jarenlang hebt gewerkt, maar er zijn genoeg advocatenkantoren die er wel een gezocht hebben buiten het eigen kantoor.

Elke advocaat begint als advocaat-stagiair. Gedurende een periode van drie jaar nadat je als advocaat bent beëdigd ben je advocaat-stagiair. Je bent vanaf het moment van beëdiging advocaat, maar je moet nog wel door een patroon worden getraind. Daarnaast volg je de beroepsopleiding voor advocaten.

Na deze periode van drie jaar werken advocaten dag in dag uit aan de meest uiteenlopende zaken. Gemiddeld duurt het dan nog ongeveer zeven jaar voordat je als advocaat partner kunt worden. Na ongeveer tien jaar advocaat te zijn geweest wordt men partner.

Maar hoe vergroot je jouw kansen? Uiteraard door hard werken en de juiste vakliteratuur bijhouden. Op die manier word je de specialist binnen jouw rechtsgebied. Maar er is meer.

Tips om partner te worden

Je kunt ook slim kiezen door te letten op de leverage. Leverage is de verhouding tussen het aantal medewerkers per partner. Hoe hoger dit getal is, hoe kleiner de kans dat je als medewerker kunt doorgroeien. Leverage van 5 is in Nederland normaal, maar in andere landen ligt dit op 2. Bij de grote kantoren kan dit zelfs 20 tot 40 zijn. Dat maakt de kans dat je partner wordt een stuk kleiner.

Sommige advocatenkantoren plannen ook een jaar waarin een advocaat-medewerker opgaat voor partnerschap. Aan het eind van dat jaar wordt door een commissie een advies uitgebracht tijdens de partnervergadering. Tijdens deze vergadering wordt besloten of iemand het wordt of niet.

Als duidelijk wordt dat de advocaat het niet wordt, zal deze vaak uitwijken naar een ander advocatenkantoor waar wel een partner gezocht wordt.

Is de uitslag wel positief, dan kun je je als advocaat inkopen in een advocatenkantoor.

Hoe kun je je inkopen in een advocatenkantoor?

Het inkopen in een advocatenkantoor is mogelijk de grootste stap uit je carrière. Buiten het verstandige besluit jaren geleden om rechten te gaan studeren natuurlijk. Maar nu het moment van inkopen in het advocatenkantoor daar is, moet je serieus kijken naar jouw positie, het aanbod en de ruimte om te onderhandelen.

Het is dan ook verstandig om te onderhandelen over de inkoopvoorwaarden, ook als dit een “take it or leave it-voorstel” lijkt te zijn. Je wilt immers te allen tijde voorkomen dat je teveel betaalt.

Onze professionals zijn gespecialiseerd in het voeren van onderhandelingen met het advocatenkantoor of de adviseurs van het advocatenkantoor waar je je gaat inkopen.

Hierdoor kunnen we gestructureerd toewerken naar het gewenste resultaat en wordt duidelijk waar de knelpunten binnen de overeenkomst liggen. Deze worden uitgelicht en in de onderhandeling meegenomen.

Hoe zit het met goodwill?

Goodwill bepaalt voor het grootste gedeelte de prijs waarvoor je je moet inkopen. De resultaten uit het verleden lijken een beeld te geven van de toekomst en de daarbij te verwachten winsten die je als partner kunt opstrijken.

Je kunt op verschillende manieren goodwill berekenen, maar het is altijd belangrijk om te onderzoeken of de waarde en de te bepalen goodwill terecht zijn. In het verleden behaalde resultaten bieden immers geen garantie voor de toekomst. Daarom is belangrijk dat duidelijk wordt welke formule of berekening door het kantoor is losgelaten om te komen tot de goodwill die is opgenomen in de koopovereenkomst.

Het is dan ook verstandig om te bekijken waar het kantoor nu staat en of er mogelijk grote investeringen staan te wachten die zijn uitgesteld en daarom in het verleden hogere winsten toe hebben gelaten, maar in de nabije toekomst toch een daling zullen laten zien. In zo een geval moet mogelijk onderhandeld worden over de goodwill die wordt gevraagd om te kunnen toetreden maat van het kantoor.

Wat is het verschil tussen equity partner en salaried partner?

Een equity partner is een volwaardige partner van het kantoor en daarmee dus ook in het bezit van aandelen en stemrecht bij de partnervergadering. De equity partner moet daarnaast actief acquireren en zorgen dat er dus meer handel binnenkomt. Hierop zal deze worden afgerekend of naar worden beloond.

Een salaried partner heeft over het algemeen geen aandelen of stemrecht in de partnervergadering. Ook hoeft hij niet actief acquisitiebeleid te voeren. Naast het vaste salaris komt deze partner wel in aanmerking voor bonussen die afhankelijk zijn van de persoonlijk gemaakte omzet. Het is dus geen winstdeling, maar wel een beloning naar presteren. Draait het kantoor verlies, dan zal een equity partner niets overhouden, maar kan de salaried partner nog steeds een heel goed jaar hebben.

Wat is het salaris van een partner bij een advocatenkantoor?

Het salaris van een partner is moeilijk te bepalen. Het inkomen verschilt namelijk enorm van kantoor tot kantoor. Verdienen partners en managing partners bij de grote kantoren als De Brauw, NautaDutilh en Stibbe over het algemeen tussen de twee en vijf ton, komen kleinere kantoren soms maar tot een winstdeling van enkele duizenden euro’s.

Wat kan de bank betekenen?

Over het algemeen zal de bank de toetreding financieren. Er zijn vanzelfsprekend ook andere manieren te bedenken om de financiering rond te krijgen, maar de ervaring leert dat de bank de eenmalig betaling regelt. Word je niet direct partner, maar gaat het via de ingroeiregeling, dan is geen eenmalige betaling nodig. Je groeit – zoals het woord al zegt – langzaam in het bedrijf en als partner. Financiering via de ingroeiregeling financieren advocaten over het algemeen zelf.

Voor financiering via de bank is een plan nodig dat uitlegt waarom je als ondernemer en advocaat van toegevoegde waarde bent voor het kantoor en wat de verwachtingen zijn met betrekking tot omzet en winst.

Waar wij u bij kunnen helpen!

Bedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heeft u hulp nodig bij het verkopen van uw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

Meer over bedrijf verkopen

Bedrijf kopen

Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen u graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

Meer over bedrijf kopen

Investeerders zoeken

Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen u helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

Meer over investeerders zoeken

Management buy in

Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen u helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst. 

Meer over Management Buy-in

partner advocatenkantoor