Tandartspraktijk kopen

Gratis orienterend gesprek om de mogelijkheden te bespreken?

Inkopen als tandarts

de basis

Een tandartspraktijk kopen is in de basis niet heel anders dan een andere bedrijfsovername. Goed, een tandartspraktijk werkt vaak in de vorm van een maatschap, maar het overnemen van een tandartspraktijk komt met enige regelmaat voor. Bijvoorbeeld als twee tandartspraktijken samengaan.

Het mooie aan een tandartspraktijk kopen is dat je door een goed marktonderzoek alles ontzettend nauwkeurig kunt berekenen. Zo is de huidige positie in de markt duidelijk, maar kan ook worden bekeken of ruimte is voor groei en hoe groot die groei zal zijn als wordt gekeken naar de buurt, locatie en eventuele toekomstige plannen van de gemeente die invloed hebben op bevolkingsgroei rondom de praktijk.

FAQ

Wat je moet weten over een tandartspraktijk kopen

Waar moet je opletten?

We leggen graag uit waar u op moet letten en hoe onze professionals kunnen zorgen dat de overdracht van de praktijk op de juiste manier verloopt. Door uit te leggen hoe de financiering werkt, maar ook hoe het zit met goodwill en personeel.

Goed voorbeeld van een onderdeel dat problemen geeft is de combinatie van goodwill en arbeidsovereenkomsten van het personeel. Belangrijk is om te onderzoeken of deze arbeidsovereenkomsten een sterk concurrentiebeding bevatten. Is dit niet het geval, dan kan elke tandarts uit de over te nemen praktijk na de overname een eigen tandartspraktijk om de hoek beginnen. Dit kan resulteren in een leegloop van cliënten en daarom hoeven we niet uit te leggen dat dit goed moet worden onderzocht. Mede vanwege de goodwill.

Financiering

Als tandarts heb je een relatief makkelijke start bij de bank. Banken vinden de financiering van tandartspraktijken nog steeds aantrekkelijk. Op zich niet vreemd, maar het gaat niet helemaal vanzelf.

Daarom begint alles met een ondernemingsplan, maar stopt het daar niet. Als u een tandartspraktijk gaat overnemen, dan neemt u daarbij veel verantwoordelijkheid op u. Niet alleen de inventaris, ook personeel en goodwill moeten worden meegenomen in het plaatje van de overname.

En zoals hierboven is aangegeven, kan de goodwill te hoog zijn als na de overname blijkt dat een concurrentiebeding niet sterk genoeg was waardoor de praktijk leegloopt.

Marktonderzoek bij tandartspraktijk kopen

Om het juridische en financiële plaatje compleet te maken moet als onderdeel van het ondernemingsplan een marktonderzoek worden uitgevoerd. Op die manier kan de haalbaarheid en eventuele groei worden ingeschat. Heeft de praktijk de juiste grootte of is een grotere of juist kleinere tandartspraktijk wellicht interessanter?

Alles is bij een tandartspraktijk namelijk ontzettend goed te berekenen. De positie die de praktijk nu in de markt heeft, maar ook welke groei is te realiseren in de nabije toekomst.

Dat grote voordeel hebben niet veel bedrijven en dat maakt ondernemen als tandarts net een stukje minder risicovol.

Daarom begeleiden wij graag het kopen van uw tandartspraktijk. Wij bieden een backoffice van juristen, advocaten, fiscalisten, accountants en boekhouders en hoewel dit misschien overweldigend klinkt, zetten we niet meer professionals in dan nodig is.

tandartspraktijk kopen