Financiering

 

Pieter Westland

Ben is onze specialist op gebied van waardebepaling en van medewerkersparticipaties. Met bijna 25 jaar ervaring is hij dé specialist in waardebepaling van bedrijven en in het opzetten of aanpassen van participatieregelingen. Ben heeft van huis uit veel kennis van de industriële toeleveranciers van de agrarische sector. 

Ben Kaal | Waardebepaling & medewerkersparticipatie

Heb je bedrijfsfinanciering nodig?

Financiering nodig? Financiering is meestal een knelpunt bij buyouts en overnames. Als je zelf onvoldoende geld hebt om een overname te financieren moet je een financier vinden die met jou mee wil doen. Financiering vinden is door het grote aanbod niet eenvoudig. Maar als je een goede business case hebt en bijvoorbeeld een gedegen waardebepaling door een specialist hebt laten maken is een passende financiering wel degelijk mogelijk.

financiering berekenen

Benodigde bedrijfsovername financiering berekenen

Alles wat je moet weten

Wie zijn wij

Contact

Privé workshop van 3 uur voor €550,-

Lees meer over ons nieuwe aanbod!

Overnamefinanciering berekenen?

Wil je uitrekenen hoeveel financiering je nodig hebt om een bedrijf over te nemen? Wij hebben een indicatieve overnamefinancieringstool ontwikkeld. Volg de stappen van onze tool en je krijgt direct te zien hoeveel overnamefinanciering je nodig hebt.

Meer weten over de uitkomst? Onze specialisten helpen je graag verder.
Bel ons op 088-2428365.

Pieter Westland

Direct contact met één van onze financieel adviseurs?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij het verkopen van je bedrijf? Wij helpen je graag tijdens het gehele proces.

Alles wat je moet weten of financiering

Welke financieringsmogelijkheden voor een Management Buy Out zijn er

Simpel gezegd zijn er vier veel gebruikte financieringsmogelijkheden. Daarnaast is crowdfunding nog steeds in opkomst. In dit overzicht bespreken we alle mogelijkheden om te kunnen financieren, waarbij we de voordelen en nadelen benoemen. Op die manier wordt duidelijk hoe jouw financieringsstructuur er uit ziet. De meest voorkomende financieringsmogelijkheden zijn:

  • Eigen vermogen (eigen inbreng)
  • Investeerders, Private Equity en Participatiemaatschappijen
  • Banken
  • De verkoper
  • Crowdfunding

Financiering via eigen vermogen

Financiering via eigen vermogen is de eerste stap om het geld voor de benodigde koopsom te realiseren. Vaak wordt de vraag gesteld hoeveel een MBO team zelf moet inleggen? Het antwoord is lastig te geven, maar komt vaak neer op 1 tot 2 x een bruto jaarsalaris of 1 tot 5 procent van de koopsom.

Het gaat er om dat je laat zien dat je bereid bent om risico te lopen. Als jij geen risico durft te lopen, waarom zou een financier dat dan wel doen? Jij bent de nieuwe ondernemer, jij gaat de boel leiden dus jij moet het vertrouwen hebben in je eigen business case. Risico lopen betekent een bedrag investeren dat “pijn” doet als het weg is.

De eigen inbreng wordt gerealiseerd door spaargeld in te brengen, of eerder ontvangen schenkingen en erfenissen, of leningen van vrienden en familie. Een tweede hypotheek op de koopwoning is een optie, die door financiers als zeer vertrouwenwekkend wordt ervaren.

Mocht je echt geen eigen middelen hebben dan moet je in ieder geval bereid zijn om in privé een borgstelling te geven, waardoor je privé aansprakelijk bent voor een bepaald bedrag als de financiering in de problemen komt.

Financiering via investeerders of private equity

Naast de bank zijn investeerders en private equity de grootste verschaffers van funding. Sterker nog, veelal is de inbreng van de investeerder of van private equity de basis van de financiering en wordt hiermee een optimale bankfinanciering georganiseerd. Overigens wordt private equity inbreng gezien als Eigen Vermogen.

Zodra de financiering moet worden geregeld, benaderen wij meerdere investeerders en participatiemaatschappijen met een investeringsmemorandum. Wij nodigen hen uit om met een voorstel te komen. De participatiemaatschappij zal een gedeelte van de Management Buy Out financieren in ruil voor de meerderheid van de aandelen in het bedrijf. Zij willen het beleid kunnen bepalen zolang hun geld er in zit. Zelfstandige investeerders zijn vaker bereid om een minderheidsbelang te accepteren.

Financiering via de bank

Bancaire financiering – ofwel een lening bij de bank – is samen met inbreng van de hierboven besproken participatiemaatschappij de grootste bron van funding. Groot voordeel van deze manier van financieren is dat je eigenaar blijft van jouw bedrijf en geen aandelen hoeft te verkopen. Dit grote voordeel brengt vanzelfsprekend ook het grote nadeel met zich mee: rente en aflossingen. En strikte afspraken over wat financieel wel en niet is toegestaan.

Het is ontzettend belangrijk om een goede balans te houden tussen de financieringslasten en de te verwachten inkomsten. Als de financieringslasten te hoog zijn of de inkomsten te laag dan zal de bank ingrijpen. Vooral de eerste 2 jaar na de financiering zijn cruciaal.

Om de kans op financiering via de bank te vergroten is het belangrijk dat je een business plan hebt, zodat je jouw financieringsaanvraag goed kunt onderbouwen. Voordeel is dat je in een lopend bedrijf stapt en dus cijfers kunt laten zien. De omzet en winst, maar ook de verwachte groei geven goed weer welke investering nodig is en of je deze lening kunt dragen.

Financiering via verkoper

Financiering via de verkoper is een belangrijke troef voor het verkrijgen van een lening bij banken. Een bank ziet financiering via de verkoper namelijk als blijk van vertrouwen. Financiering door de verkoper ontstaat als je niet de volledige koopsom in 1 x hoeft te betalen. Je betaalt bijvoorbeeld 70% van de koopsom en de verkoper krijgt een vordering voor de resterende 30%. Deze vordering (“vendor loan”) wordt vervolgens omgezet in achtergestelde lening. Als de lening wordt achtergesteld ziet de bank ziet dit als “garantievermogen” wat de financiering makkelijker weer maakt.

Kan financiering van een Management Buy Out via crowdfunding?

Financiering via crowdfunding wordt ook wel gezien als financiering via Social Media. Een project opzetten op een crowdfunding platform in Nederland of in het buitenland is zeker mogelijk. Om een succesvolle campagne te draaien moet social media worden ingezet. Op die manier kan je grote groepen mensen bereiken om via crowdfunding financiering van een bedrijfsovername te realiseren.

Vanaf 2009 heeft  crowdfunding een enorme vlucht genomen. Nu de markt meer bekend is met het risico en het rendement van crowdfunding, wordt het een aantrekkelijk alternatief om financiering voor bedrijven te krijgen. Wel moet je goed naar de voorwaarden kijken, want de rente is vaak niet mals. En de lener tekent persoonlijk voor de lening. Dit houdt in dat men persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor de terugbetaling van de lening. Deze hoofdelijke aansprakelijkheid bij crowdfunding kan worden uitgesloten door equity crowdfunding. Bij equity crowdfunding wordt geen persoonlijke lening aangegaan, maar worden aandelen uitgegeven in ruil voor financiering.

Dit is dus een mooie combinatie van crowdfunding en vermogen van investeerders waarbij het risico wordt verdeeld tussen investeerders en de ondernemer.

Financieringsstructuur

De juiste financieringsstructuur is essentieel voor het succes van de Management Buy Out, de inkoop of de overname. Daarom is een onderzoek naar de financieringsstructuur bij een Management Buy Out of overname erg belangrijk. De juiste combinatie van financieringsmogelijkheden zorgt ervoor dat de vermogenskostenvoet van de onderneming optimaal is.

De vermogenskostenvoet is het gemiddeld gewogen kostenplaatje van de financiering van het bedrijf door eigen vermogen en vreemd vermogen. De kosten voor financiering mogen niet te hoog oplopen, want dat zet de marktwaarde en de winstgevendheid van het bedrijf onder druk.

Ons Team

Alexander Thomassen

Alexander Thomassen

In- en uitkoop aandeelhouders

Ben Kaal

Waardebepaling & medewerkersparticipatie

Maarten Koolen

Maarten Koolen

Juridisch expert

Juan Weijers

Juan Weijers

Assistent

Peter Paauw

Peter Paauw

Assistent

Onze diensten

Waar wij jou bij kunnen helpen

Bedrijf succesvol verkopen

Bedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is een complex proces dat voor ons geen geheimen kent. Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw bedrijf? Met onze expertise en ervaring zorgen wij voor een succesvolle verkoop.

Bedrijf kopen - jump corporate finance

Bedrijf kopen

Bij het kopen van een onderneming zijn vele aspecten van belang. Wij ondersteunen je graag bij het in kaart brengen van de kosten en de manier waarop de financiering geregeld dient te worden.

Presentatie geven om Investeerders te zoeken

Investeerders zoeken

Om een onderneming te starten is startkapitaal nodig. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de juiste investeerders? Wij kunnen je helpen met verschillende manieren van bedrijfsfinanciering.

Management buy in

Inkopen in een andere organisatie of juist een deel verkopen? Wij kunnen je helpen bij de analyse en waardebepaling van de onderneming tot een succesvolle overeenkomst.

Jump Corporate Finance

Bel ons vandaag nog